Vliv vybraných minerálních prvků ve vztahu ke krevnímu obrazu u skotu. - Dresler, Sylva (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato disertační práce se zabývá vlivem složení směsné krmné dávky s dotací organického zinku na hladinu mikrominerálních prvků v krvi krav a telat, jejich zdravotní stav a související hematologické a biochemické parametry v krvi. Experimentální část je zaměřena na dvě oblasti. První pokus sleduje vliv suplementace organické formy zinku na mléčnou užitkovost krav, dále vyhodnocuje vliv složení TMR na krevní parametry hematologického, metabolického a minerálního profilu krav a jejich telat. Druhý pokus sleduje vliv adice organického zinku na krevní parametry zdravotního stavu telat v odstavu - metabolický profil, koncentraci vitaminů A a E, mikroprvků Cu a Zn a celkových imunoglobulinů v krevním séru.
Effect of selectet mineral elelments on complete blood count and biochemical and mineral profile in dairy cattle.
Keywords: skot; tele; stopové prvky; minerálmí látky; hematologie; biochemický profil; imunologie; výživa; dairy cattle; calves; trace elements; minerals; hematology; biochemichal profile; immunology; nutrition