Monitoring populací blýskáčka řepkového s využitím metod časné detekce rezistence pomocí molekulárních metod - Walterová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá molekulární detekcí rezistence vůči pyretroidům u populací blýskáčka řepkového na základě genetických polymorfismů v genu VSSC tohoto škůdce. Vzorky populací blýskáčka řepkového byly sbírány v letech 2016-2018 převážně v jihozápadních Čechách. Analyzováno bylo celkem 57 populací blýskáčka řepkového s různým stupněm rezistence vůči pyretroidům. Nukleotidové mutace jednotlivých populací byly monitorovány ve dvou oblastech genu VSSC blýskáčka řepkového - DIIS4 - S5 linker/DIIS5 a DIIIS6, které se nachází ve vazebné doméně VSSC. Tyto oblasti byly amplifikovány a následně sekvenovány Sangerovou metodou. V alignmentu z výsledných sekvencí byly vyhledávány mutace. Následně byl určen vliv těchto mutací na aminokyselinovou sekvenci a posouzen efekt na výslednou konformaci VSSC proteinu.
The early molecular detection of resistance in populations of pollen beetle
Keywords: blýskáček řepkový; VSSC; pyretroidy; rezistence; pollen beetle; VSSC; pyrethroids; resistance