Aktivní životní styl a tělesná kondice adolescentů gymnasistů - Čadková, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na pohybovou aktivitu a tělesnou zdatnost u adolescentů středních škol v Českých Budějovicích. Výzkumu se zúčastnilo 55 žáků ve věku 17, 18 let, z toho 38 dívek a 17 chlapců, kteří se dobrovolně přihlásili. Teoretická část se zabývá životním stylem, pohybovou aktivitou a doporučením, tělesnou zdatnosti a adolescenty. Ve výzkumné části byla zjišťována pohybová aktivita pomocí krokoměrů Yamax Digiwalker SW-700 a úroveň tělesné zdatnosti použitím testů baterie Indares. Zjištěné výsledky byly analyzovány a porovnávány s doporučením pro pohybovou aktivitu a s jinými výzkumy. Nepodařilo se prokázat, že by pohybová aktivita adolescentů významně souvisela s tělesnou zdatností. Spíše se potvrdily velké rozdíly mezi žáky. Více jak 3 zkoumaných plní doporučenou pohybovou aktivitu, ale ani ne 1 zkoumaných splnilo 3 a více testů zdatnosti. Hlavním důvodem pro zpracování, v rámci diplomové práce, je zhoršující se zdravotní stav a měnící se způsob života zejména u dospívající generace, který je ekonomicky stále náročnější a přitom často nezlepšuje kvalitu života. Výzkum je součástí grantu GAČR s názvem ?Multifaktoriální výzkum zastavěného prostředí, aktivního životního stylu a tělesné kondice mládeže? (No. 14 ? 268965) a spadá do mezinárodního výzkumného šetření IPEN Adolescent: ?Výzkum zastavěného prostředí a pohybové aktivity adolescentů?.
The active lifestyle and physical fitness in high school students
Keywords: pohybová aktivita; tělesná zdatnost; aktivní životní styl; online systém indares; adolescenti; physical activity; fitness; active lifestyle; indares.com; adolescent