Postoje ke vzdělání a problém sociální stratifikace - Jarošová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá postoji ke vzdělání v souvislosti s problémem sociální stratifikace. Popisuje, jaké skutečnosti a do jaké míry ovlivňují žáka v postojích ke vzdělání. Prostřednictvím výzkumů z oblasti sociologie výchovy a vzdělávání, které v této oblasti byly provedeny, sleduje vývoj, který nám přibližuje situaci ve společnostech tradičních a moderních. Ukazuje nerovnosti ve vzdělání ve společnosti a přibližuje jejich příčiny.
Attitudes Towards Education And The Problem of Social Stratification
Keywords: postoje ke vzdělání; sociální stratifikace; nerovnosti v příležitosti ke vzdělání; vzdělanostní reprodukce; attitudes towards education; social stratification; inequity in educational opportunities; educational reproduction