Vliv teploty na vývoj a virulenci entomopatogenní houby Metarhizium anisopliae - Sandala, DAVID (Jihočeská univerzita, 2019)
Entomopatogenní houba M. brunneum má vysoký potenciál v rámci Integrované ochrany rostlin proti cílovým škůdcům. Komerční bioprodukt Met52 je koncipován na kmeni F52 entomopatogenní houby M. brunneum. Teplota je klíčovým faktorem pro produkci inokula kmene F52. Optimální teplota pro kultivaci kmene F52 houby M. brunneum je 25 °C. Vliv teploty na produkci inokula hraje důležitou roli při růstu, výtěžnosti spor během následné kultivace v různých teplotních podmínkách. Optimální teplota pro radiální růst kmene F52 houby M. brunneum získaného z různých inokul je 25 °C a následuje teplota 30 °C. Kultivace inokul v 10 °C není vhodná, protože při této teplotě kmen F52 roste velmi pomalu a výtěžnost spor je minimální. Morfologický fenotyp kultur narostlých z testovaných inokul je ovlivněn kultivací ve 30 °C a také tato teplota pro produkci inokula ovlivňuje vzhled středových kultur. Nejvyšší produkce spor byla zjištěna z kultur založených ze všech inokul kultivovaných ve 25 °C. Nejvyšší mortalita a nejlepší vývoj kmene byl zaznamenán opět při kultivaci ve 25 °C. Inokulum produkované v 15 °C a 20 °C byly nejvíce virulentní k larvám T. molitor.
Influence of temperature on development and virulence of entomopathogenic Metarhizium anisopliae
Keywords: entomopatogenní houby; Metarhizium brunneum; teplota; radiální růst; produkce spor; virulence; entomopathogenic fungi; Metarhizium brunneum; temperature; radial growth; spore production; virulence