Překlady Jaroslava Vrchlického z románských literatur. - Viciánová, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci se zabývám překladovou tvorbou Jaroslava Vrchlického z francouzské poezie. V pěti kapitolách analyzuji Vrchlického překlady básní parnasistů José-Marii de Heredia, Sully Prudhomma, Leconta de Lisle a Françoise Coppéeho; pátým je romantický tvůrce Victor Hugo. Samotným analýzám předchází bibliograficky-deskriptivní část, přehled Vrchlického studií vztahujících se k danému básníkovi a recepce Vrchlického překladů v dobových periodikách. Ve shrnujících kapitolách je popsána Vrchlického překladatelská metoda a vztah F. X. Šaldy jakožto vůdčí osobnosti dobové literární kritiky k Jaroslavu Vrchlickému. Podstatnou částí práce je bibliografický soupis Vrchlického knižních a časopiseckých překladů z frankofonní poezie a také seznam jeho kritických statí. Jako zdroj informací nám posloužil digitalizovaný lístkový katalog Retrobi, který je přístupný na internetových stránkách Ústavu pro českou literaturu Akademie věd České republiky.
Jaroslav Vrchlickýs Translations from the French and Italy Literature.
Keywords: Jaroslav Vrchlický; analýza překladů; Francois Coppée; Sully Prudhomme; Leconte de Lisle; José-Maria de Heredia; Victor Hugo; F. X. Šalda; Vrchlického překladatelská metoda; Jaroslav Vrchlicky; analysis of translations; Francois Coppée; Sully Prudhomme; Leconte de Lisle; José-Maria de Heredia; Victor Hugo; F. X. Šalda; Vrchlický's translation method