Občanská věda jako nástroj pro sledování fenologických změn u našich plazů - Ondřejková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá délkou sezónní aktivity plazů na našem území a sleduje jejich fenologický posun v reakci na změny teplot. První část práce se věnuje fakto-rům ovlivňující výskyt plazů a fenologii, dále je zde vysvětlen význam občanské vědy a její možné propojení se sběrem dat týkající se monitoringu plazů. Druhá část obsahuje výsledky sledování délky aktivity jednotlivých druhů napříč roky a jejich posun v začátku a konci. Všechny druhy vykazují prodloužení sezóny k dřívějšímu opouštění zimních úkrytů i pozdějšímu nástupu do hibernace. Největší rozdíl v posunu začátku i konce aktivity vykazoval slepýš východní (Anguis colchica). Nejméně výrazné prodloužení aktivity projevovala směrem k začátku roku užovka obojková (Natrix natrix) a směrem ke konci roku pak želva bahenní (Emys orbicu-laris). Záznamy o pozorování plazů byla získána z Nálezové databáze ochrany přírody.
Citizen science as a tool for monitoring phenological changes in our reptiles
Keywords: plazi; fenologie; občanská věda; změny klimatu; monitoring; reptiles; phenology; citizen science; climate changes; monitoring