Hospodář Jana Brtvína z Ploskovic a Mikuláše Černobýla - Švehlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce je rozdělena do tří kapitol. Stěžejní částí je věnována roz-boru díla Jana Brtvína z Ploskovic a Mikuláše Černobýla. Jejich samostatné tisky spojil do jednoho Daniel Adam z Veleslavína a vydal ji pod výše zmíněným názvem. Stručný obsah tohoto díla je námětem první kapitoly. Edice tohoto tisku tvoří přílohu této práce. Druhá kapitola je věnována porovnání povinností úředníků v tisku s jejich povinnostmi ve skutečnosti. Třetí kapitola se snaží upozornit na zastoupení knih s hospodářskou té-matikou v církevních, klášterních a měšťanských knihovnách.
The Housekeeper by Jan Brtvín of Ploskovice and Mikuláš Černobýl
Keywords: Hospodář; raný novověk; Jan Brtvín z Ploskovic; Mikuláš Černobýl; vrchnostenská správa