Motivační funkce vedoucího pedagogického týmu - Blažek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce porovnává a syntetizuje názory autorů odborných publikací na funkci vedoucího pedagogického týmu jako motivátora činnosti týmu. Z těchto názorů jsou dále vyvozeny doporučení pro vedoucího pracovníka k motivování jeho týmu. Práce je rozdělena do třech hlavních kapitol, přičemž první kapitola definuje tým, zdůrazňuje jeho charakteristické znaky, upozorňuje na synergický efekt v týmu a vymezuje znaky úspěšného týmu. Druhá kapitola pojednává o vedoucím týmu a stylech vedení, které pro svou práci může zvolit. Třetí kapitola věnuje pozornost motivování pracovníků, zejména pak definuje pojmy motivátor, motivace a demotivace. Kapitola poukazuje na zdroje motivace, a to především na potřeby lidí, dále klade důraz na výkonovou motivaci týmu.
The Motivation Funciton of Educational Team Leaders
Keywords: tým; synergický efekt; úspěšný tým; vedoucí týmu; styly vedení; motivace; motiv; potřeba; výkon; team; synergy effect; successful team; team leader; leadership styles; motivation; motive; need; power