Dopady dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce na zdraví ženy - Zezulová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Užívání hormonů se stalo v posledních letech diskutovaným tématem a pojem hormonální antikoncepce se na nás valí ze všech stran. Teoretická část pojednává o vývoji, metodách a formách antikoncepce, jejich výhodách, nevýhodách a v neposlední řadě o vývojových fázích života ženy v jejím produktivním věku. Praktická část obsahuje 3 různé dotazníky určené pro 3 výzkumné soubory, kterými jsou gynekologové, bývalé uživatelky kombinované hormonální antikoncepce a učitelé výchovy ke zdraví nebo příbuzných předmětů na 2. stupních základních škol či školní preventisté a výchovní poradci. Cílem dotazníků bylo zjistit shodu nebo naopak protichůdnost názorů. Při vyhodnocování dat se ukázalo, že 82 % lékařů užívání kombinované hormonální antikoncepce podporuje, zatímco zkušenosti žen, které ji v minulosti užívaly, v 77,6 % tvrdí opak. Pedagogičtí pracovníci, preventisté a výchovní poradci na 2. stupních základních škol mezi sebou navzájem ohledně daného tématu také vykazují neshodu. Zatímco nadpoloviční většinou odpověděli, že z hlediska vlivu na zdraví s užíváním hormonální antikoncepce vlastně souhlasí (52,9 %), v otázce, zda by souhlasili, aby jejich 15letá dcera antikoncepci užívala, téměř 65 % uvedlo, že nikoliv.
The impact of hormonal contraceptives on women´s health in long-term use
Keywords: hormonální antikoncepce; dopady; informovanost; žena; zdraví; hormonal contraceptives; impact; foreknowledge; woman; health