Modely a pastorace mládeže uplatňované v salesiánských střediscích mládeže v České republice - Svoboda, Michal (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná práce se zaměřuje na analýzu a popis pastoračního modelu, který používají pracovníci salesiánských středisek mládeže při práci s mladými lidmi. V úvodním teoretickém přehledu jsou představeny charakteristiky salesiánských středisek mládeže tak, jak jsou uváděny v salesiánské literatuře. Nejprve je zde popsána obecná koncepce salesiánské pastorace mládeže, a poté její pojetí v dokumentech českých salesiánských děl. Druhá část práce je praktická. Je zaměřena na konkrétní kvalitativní sociologický výzkum, který se uskutečnil mezi 18 zaměstnanci salesiánských středisek mládeže na podzim roku 2007. Tato část práce je uvedena popisem přípravy výzkumu, navazuje na ni postup analýzy dat a završuje rozsáhlá část datové syntézy. V závěru části je uveden přehled odvozených teorií. K práci je připojena rozsáhlá část příloh analyzovaných dat.
Pastoral Approaches in the Salesian Youth Centres in the Czech Republic
Keywords: kvalitativní výzkum; salesiánská pastorace mládeže; salesiánské středisko mládeže; sociální prostředí; motivace; cílová skupina; mimoškolní edukace; sociální práce; qualitative data analysis; Salesian youth pastoral ministry; Salesian youth centre; social environment; motivation; target group; informal education; social pastoral work