Hudební výchova v MŠ se zaměřením na činnosti poslechové - Bláhová, Silvie (Jihočeská univerzita, 2020)
Poslechové činnosti v předškolním vzdělávání jsou i přes svůj rozsáhlý potenciál vnímány spíše jako doplňková činnost. Smysle m této práce je ukázat hloubku především klasické hudby a případně tak pedagogy namotivovat k častějšímu a propracovanějšímu zařazování právě tohoto žánru do svého výchovně vzdělávacího působení. Teoretická část je zaměřena na vymezení podstat y hudebních činností v mateřské škole, následně úžeji postihuje poslechové činnosti, ke kterým definuje didaktické postupy od příprav až po závěrečnou evaluaci. Na základech teoretických poznatků je dále stavěna praktická část, která představuje tři kom paktní projekty, které mají za cíl dokázat svůj přesah do všech pěti vzdělávacích oblastí z RVP PV. Součástí je dále dílčí výzkum, který zjišťuje úroveň poslechových činností v současných mateřských školách.
Music Education in Kindergartens with a Focus on Listening Activities
Keywords: klasická hudba; mateřská škola; poslechové činnosti; dítě předškolního věku; classical music; kindergarten; listening activities; preschool child