Ovlivňování výplaty příspěvku na péči rodičovským příspěvkem po roce 2007 - Karasová, Helena (Jihočeská univerzita, 2014)
Téma bakalářské práce se nazývá "Ovlivňování výplaty příspěvku na péči rodičovským příspěvkem po roce 2007". Oba tyto příspěvky jsou nehmotné sociální dávky, které vyplácí Úřad práce České republiky. Rodičovský příspěvek upravuje zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře zatímco příspěvek na péči se řídí zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Cílem práce byla analýza legislativních změn u rodičovského příspěvku a příspěvku na péči, souběhu výplat obou příspěvků a jejich vzájemná kolize nebo determinace od roku 2007 do roku 2013 ve městě České Budějovice. Teoretická část se zabývá vývojem rodičovského příspěvku a historií příspěvku na péči od jejich prvopočátků do konce roku 2013. Byly v ní zachyceny nejdůležitější legislativní změny. Tato část byla vypracována na základě právních předpisů, odborné literatury a odborných internetových zdrojů. V praktické části byl proveden kvantitativní výzkum, jehož úkolem bylo potvrzení či vyvrácení předem zadaných hypotéz. Jednou z vybraných technik výzkumu byl rozbor dokumentů a v jeho rámci sekundární analýza dat. Použity byly statistiky Úřadu práce České republiky za tehdejší okres České Budějovice a za kontaktní pracoviště České Budějovice dále statistika Českého statistického úřadu. Druhou technikou byl dotazník, který obsahoval 10 otázek. Byl rozdán 7 zaměstnancům Úřadu práce České republiky - kontaktní pracoviště České Budějovice, kteří se starají o příslušnou agendu. Výsledky práce byly vyhodnoceny a zpracovány pomocí tabulek a grafů. Hypotéza 1: V roce 2011 využilo souběhu příspěvku na péči a rodičovského příspěvku nejvíce klientů, byla potvrzena. Hypotéza 2: Příjemci příspěvků na péči využívají z více jak 90 % možnost pobírání rodičovského příspěvku u dětí mladších 4 let, byla také potvrzena. Bakalářská práce může posloužit Úřadu práce České republiky jako podkladový materiál pro sociální práci s klientem, případně jako návrhový podklad pro legislativní změny.
Influencing the Payment of Benefits for Parental Care Support after the year 2007
Keywords: nehmotné sociální dávky; rodičovský příspěvek; příspěvek na péči; zákon o státní sociální podpoře; zákon o sociálních službách; intangible social benefits; parental support; maintenance benefit; Law on State Social Support; Law on Social Services