Cíl lidského života a jeho vliv na koncepci ctností - Kilbergr, Pavel (Jihočeská univerzita, 2023)
Cíl lidského života je předmětem etiky ctností a odpovídá na otázku o povaze blaženosti, která je posledním cílem lidského konání. Je předmětem jak antické filosofie, tak středověké scholastiky, ve které má zásadní místo Tomášova koncepce ctností. V současné době je zkoumán jak na poli filosofie, tak i teologie. Práce se věnuje problematice povahy posledního cíle skrze uvedení základních pozic v aristotelské a tomistické etice ctností. Skrze rozpracování základních pozic dochází k jasnému rozlišení přirozené a nadpřirozené etiky ctností, která však v rámci Tomášova konceptu tvoří ucelený a propojený systém, který je věrný aristotelské předloze. Tomášova etika ctností je modelovým příkladem pojetí ctnosti, které postihuje plnost imanentního rozměru člověka skrze filosofické poznávání spolu s transcendentním přesahem.
The ultimate end and the implications to the virtue ethics
Keywords: Ctnosti; etika ctností; cíl lidského života; blaženost; nedokonalá blaženost; finální příčina etiky ctností; Tomáš Akvinský; Virtues; virtue ethics; ultimate end; beatitude; imeprfect beatitude; final cause of virtue ethics; Thomas Aquinas