Výchova a vzdělávání podle zásad salesiánské pedagogiky - Sochorová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se snaží postihnout a představit řád salesiánů, počínaje jejich zakladatelem a původcem vůdčích myšlenek, Janem Boskem. Vznik a zásadní teze salesiánů jsou úzce spjaty právě s Boskem, proto je mu věnována samostatná první kapitola. Druhé a třetí téma se opět obrací k historii, tentokrát se autorka zaobírá působením řádu ve světě i na území Československa, potažmo samostatné ČR. Vzhledem k politickým poměrům před r. 1989 bylo pro církevní řády, salesiány nevyjímaje, téměř nemožné se více prosadit nábožensky, o vlivu v oblasti pedagogiky nemůže být vůbec řeč. Společně s popisem situace před r. 1989 je náplní druhé kapitoly stručný popis vývoje salesiánů v Československu po pádu komunistického režimu a následně v samostatné ČR. Jádro celé práce je soustředěno do čtvrté, závěrečné, části, která pojednává o hlavních bodech salesiánské pedagogiky, její metodice a v neposlední řadě o možnostech jejího využití. Po představení historie nám závěrečná kapitola předkládá salesiánský řád jako velice aktuální vzhledem k jeho pedagogickým aktivitám, tím spíše významným, s přihlédnutím k faktu, že v současné době alternativní a minoritní pedagogické styly jsou stále častěji vyhledávaným prostředkem vzdělání či alespoň cílem naší zvědavosti.
Education and training according to the principles of Salesian pedagogy
Keywords: salesiáni; Don Bosko; oratoř; salesiánské středisko; výchova; vzdělání; Salesians; Don Bosko; oratory; Salesian centres; pedagogy; education