Das Fiktive in der Autobiografie von Thomas Bernhard - Palmová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje na pět literárních děl rakouského spisovatele a dramatika Thomase Bernharda, jež jsou obvykle označována jako autobiografická. Jedná se o prózy: ?Die Ursache?, ?Der Keller?, ?Der Atem?, ?Die Kälte? a ?Das Kind?. Práce si klade za cíl prozkoumat literární zpracování biografie autora v těchto textech s důrazem na fiktivní složku díla. Jsou zde analyzovány, charakterizovány a popsány různé pro Thomase Bernharda typické literárních postupy, prostředky a způsoby fikcionalizace či manipulace ztvárňované ?autobiografické? skutečnosti jak na úrovni jazykové, tak na úrovni stylistické a tematické. Jednotlivá tvrzení jsou podložena konkrétními příklady.
The Fiction in the Thomas Bernhards Autobiographical Works