Retrospektivní analýza zaměřená na zjištění nejúspěšnějších klubů ve výchově mladých hokejových talentů v 70., 80. a 90. letech v České republice - Růžek, Josef (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit nejúspěšnější kluby ve výchově mladých hokejových talentů v 70., 80. a 90. letech v České republice. V analytické části nás zajímá vývoj hráče ledního hokeje, fyziologické předpoklady a fungování armádního vrcholového sportu. V syntetické části jsme jednak uvedli veškeré hokejové kluby, které se podílely na výchově vrcholových hráčů ledního hokeje a přiblížili pět nejlepších hokejových klubů. Zjistili jsme, že za sledovaných třicet let se v reprezentačním dresu na vrcholných akcích jako mistrovství světa vystřídalo 202 reprezentantů z toho 21 brankářů, 69 obránců a 112 útočníků. Nejúspěšnějším hokejovým klubem byla HC Dukla Jihlava, jejímž výchovným programem do 20 let věku hráčů prošlo 54 hráčů.
Retrospective analysis focused on finding the most successful clubs in the education of young hockey talents in the 70s, 80s and 90s in the Czech Republic
Keywords: lední hokej; ontogeneze; pohybové dovednosti; armádní vrcholový sport; hokejový tým; československá hokejová reprezentace; trénink; ice hockey; ontogenesis; movement skills; army top sport; hockey team; Czechoslovak national hockey team; training