Porovnání subžánrů punkové hudby - Valeš, Zbyněk (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá tematickým vymezením subžánrů punkové hudby a jejich porovnáním. V teoretická části této práce bude vymezen pojem kultura a několik dalších vybraných pojmů. Dále bude definována subkultura jako teoretický celek, přičemž následovat bude historický podklad pro samotnou subkulturu punku. Teoretická část se navíc věnuje vztahu punkové hudby k levicovému extremismu a nastíní i počátky punkové hudby v Československu a České republice. Praktická část je založena na rozhovorech s interprety, z nichž tři vybrané rozhovory představí. Práce dále vymezí samotné subžánry a za pomoci příkladů z textů vytyčí jejich tematickou náplň. Tyto subžánry následně na jejich tematické rovině porovná a vymezí témata společná všem subžánrům.
Comparison of punk music subgenres
Keywords: Punková hudba; punk; subžánr; subkultura; tematické porovnání; Punk music; punk; subgenre; subculture; thematic comparison