Vliv podmínek skladování na klíčení kriticky ohroženého rdestu trávolistého (Potamogeton gramineus) a ohroženého rdestu uzlinatého (Potamogeton nodosus) - Hodková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou uchování a klíčivosti semen ohrožených druhů rdestů, konkrétně druhů rdestu trávolistého (Potamogeton gramineus) a rdestu uzlinatého (Potamogeton nodosus). Úvodní kapitoly se zabývají problematikou testů uchování a klíčivosti vodních rostlin a dále popisem, rozšíření a ochranou rdestů rostoucích v České republice. Následně je věnována pozornost samotnému experimentu včetně postupu práce a popisu jednotlivých testů, které jsou poté statisticky vyhodnoceny. Ze shromážděných dat jsou následně učiněny závěry.
Impact of the type of storage on seed germination of critically endangered grassy pondweed (Potamogeton gramineus) and endangered knotty pondweed (Potamogeton nodosus)
Keywords: Potamogeton gramineus (rdest trávolistý); Potamogeton nodosus (rdest uzlinatý); vodní rostliny (makrofyta); uchování semen; klíčivost semen; ochrana druhů; Potamogeton gramineus; Potamogeton nodosus; aquatic plants (macrophytes); seed preservation; seed germination; species protection