EDICE PAMĚTNÍ KNIHY MĚSTEČKA LIŠOVA (1677-1840) - Koterzynová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Edice pamětní knihy městečka Lišova (1677-1840) Hlavním tématem předkládané diplomové práce je ediční zpracování rukopisu lišovské pamětní knihy z let 1677-1840. Rukopis je dnes uložen v archivním fondu Archiv města Lišov ve Státním okresním archivu České Budějovice. Edice se snaží o co nejpřesnější zpřístupnění rukopisu tak, aby byly zachovány všechny formální znaky textu. Úvodní část práce tvoří tři kapitoly. První je věnována vývoji městských knih a zájmu o jejich studium v českých zemích. Druhá kapitola pojednává o dějinách Lišova s důrazem na období, kdy byla vedena pamětní kniha, o městské správě a o hlubockém panství, jehož součástí byl Lišov od svého založení, a zejména o šlechtickém rodu Schwarzenberků, kteří se vyskytují v některých zápisech pamětní knihy. Poslední kapitola se zabývá rozborem pamětní knihy, kde jsou uvedeni i jednotliví písaři podílející se na jejím vzniku. Přílohu diplomové práce tvoří edice lišovské pamětní knihy spolu s ediční poznámkou, místním rejstříkem a slovníčkem latinismů.
Edition of memorial book of town Lišov
Keywords: pamětní kniha; edice; Lišov; městská správa; hlubocké panství; memorial book; edition; Lišov; town administration; domain of Hluboká