Mateřská škola a současná poezie pro děti - Dušáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Záměrem mé práce je zmapovat využití současné poezie v praxi mateřských škol. V teoretické části se zaměřím na poezii od poloviny minulého století (od roku 1945) po současnost a pokusím se o rozlišení vhodné a nevhodné literatury pro formování estetického cítění a zájmu o poezii u dítěte předškolního věku. V praktické části zmapuji použití poezie v současné mateřské škole, popíši, kdy a k jakým příležitostem je poezie v mateřské škole využívána, a zjistím, jací autoři jsou v mateřských školách i v rodině nejčastěji recitováni.
Kindergarten and contemporary poetry for children
Keywords: použití; poezie; děti; školka; use; poetry; children; preschool