Vliv technologie pěstování kotvičníku zemního (Tribulus terrestris L.) na kvalitu produktu - Neumann, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zaměřuje na kotvicník zemní (Tribulus terrestris L.) a jeho pěstování s cílem dosažení největšího obsahu biologicky aktivních látek. Kotvičník má své kořeny v Čínské tradiční medicíně a Indické Ayurvédě. Sledovanými látkami jsou protodioscin a diosgenin. Tyto dvě látky patří mezi saponiny kterým jsou jim přisuzovány mnohé blahodárné účinky na lidské zdraví. Například protodioscin se hojně používá jako lék na problém s početím. Diosgenin má své využití v boji proti rakovině. Obě tyto látky jsou používány také ve fitness s cílem zvýšení svalové hmoty a síly. Tím se nejvíc proslavil protodioscin, který se stal známým díky Bulharským vzpěračům. Ovšem mechanismy působení protodioscinu a vlastně i diosgeninu v lidském těle nejsou zcela známy co se ovlivňování hormonů v našem těle týče. V praktické části této práce je použita kyselina acetylsalicylová a komerční přípravek NanoFyt Si? jako elicitor. Ke kontrole sloužil postřik vodou, který byl prováděný stejně jako postřiky elicitory. Statisticky je shrnuto v jaké koncentraci elicitory působí či nepůsobí. Na základě statistických výsledků je doporučený postup pěstování.
Influence of the technology of growing Tribulus terrestris L. on the quality of the product
Keywords: Kotvičník zemní; protodioscin; diosgenin; elicitory; farmacie; saponiny; fytosteroly; kyselina acetylsalicylová; ASA; Tribulus terrestris; protodioscin; diosgenin; elicitors; pharmacy; saponins; phytosterols; acetylsalicilic acid; ASA