Využití litinových materiálů v konstrukci dopravní a manipulační techniky - Haklová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Obsah této rešeršní práce se věnuje možná co nejkomplexněji problematice základních typů litin, od jejich původu jako jedné ze slitin železa, po jejich charakteristiku, vlastnosti a využití jako konstrukčního materiálu v oblasti dopravní a manipulační techniky. Práce je doplněna o informace o železe jako chemickém prvku, železných rudách, kovech, krystalografických soustavách a v neposlední řadě také o diagram železo - uhlík, který se přímo váže k litinám.
Use of cast iron materials in the construction of transport and handling equipment
Keywords: konstrukční materiál; železo; kovy; krystalická mřížka; diagram Fe-Fe3C; šedá litina; tvárná litina; bílá litina; temperovaná litina; mikroskopická struktura; construction material; iron; metals; crystal lattice; Fe-Fe3C diagram; gray cast iron; ductile iron; white cast iron; malleable cast iron; microscopic structure