Regulace veřejnoprávní televize v České republice a ve vybraných zemích Evropské unie - Hovorková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na veřejnoprávní televize a na systém jejich regulace v České republice, na Slovensku a v Polsku. V úvodních kapitolách popisuje a vysvětluje základní pojmy a vývoj veřejnoprávního televizního vysílání ve vybraných zemí Evropské unie a v České republice. Další část, na základě analýzy právních předpisů a souvisejících dokumentů, poukazuje na regulaci veřejnoprávního televizního vysílání v evropském kontextu a následně rozebírá právní rámec fungování České televize, způsob řízení, činnost kontrolních orgánů, způsoby financování, regulace reklamy a nastiňuje i téma digitalizace. Následující části se zabývají legislativním rámcem, regulačními a kontrolními orgány veřejnoprávní televize, způsoby financováním a regulací reklamy na Slovensku a v Polsku. Závěrečné kapitoly se snaží shrnout poznatky předcházejících kapitol a pozastavit se nad budoucím vývojem veřejnoprávních televizí.
The regulation of public television in the Czech Republic and in chosen states of The European Union
Keywords: Veřejnoprávní televize; systém regulace; způsob financování; regulace reklamy; Public television; system of regulation; methods of funding; regulation of advertising