Výuka místního regionu na 2. stupni ZŠ na příkladu Prachaticka - Hleděncová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce s názvem ?Výuka místního regionu na 2. stupni ZŠ na příkladu Prachaticka" pojednává o problematice výuky místního regionu na 2. stupni základní školy. Je rozvržena na část teoretickou a část didaktickou. Teoretická část se zabývá charakteristikou regionu a postavením daného tématu ve vzdělávacích oblastech s důrazem na naplňování klíčových kompetencí. Didaktická část na základě dotazníkového šetření v základních školách a víceletém gymnáziu regionu shrnuje zjištěné skutečnosti o výuce tohoto tématu. Praktická část rovněž zahrnuje vlastní návrh koncepce učiva (metodika výuky, exkurze, pracovní učebnice a didaktické hry) vycházející z platného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Teaching the Local Region the Second Grade of Primary School in Prachaticka.
Keywords: výuka; žák; místní region; klíčové kompetence; Šumava; teaching; pupil; local region; key competences; Bohemian Forest