Skauting v Nové Včelnici a Kamenici nad Lipou v první polovině 20. století - Bednář, Sandrik (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná práce se zabývá tématem skautingu v Nové Včelnici a Kamenici nad Lipou první poloviny dvacátého století. První část práce charakterizuje vztah obou obcí tvořících v tomto období společný region, což se dále odráží i ve skautské struktuře místních jednotek. Následující kapitola pojednává o problematice zakládání skautských oddílů v obou obcích a vlivu dalších regionálních center. Nedílnou součástí práce je analýza každodenní činnosti jednotlivých skautů a skautek, zvláště jejich činnosti v souvislosti s veřejným děním. Poslední kapitola pak reflektuje to, jakým způsobem skauting ideově ovlivnil vybrané skauty, Emanuela Truhláře a Františka Sadílka, kteří zahynuli v boji s nacisty, a zabývá se blíže významem jejich oběti.
Scouting in Nová Včelnice and Kamenice nad Lipou in the first half of the 20th century
Keywords: Skaut; Junák; skauting; Nová Včelnice; Kamenice nad Lipou; Psohlavci; František Sadílek; Emanuel Truhlář; Scout; Junak; scouting; Nová Včelnice; Kamenice nad Lipou; Psohlavci; František Sadílek; Emanuel Truhlář