Hodnocení způsobu financování dlouhodobého majetku - Hrdličková, Michala (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá výběrem optimálního způsobu financování pořízení dlouhodobého majetku podniku s ohledem na náklady, dostupnost, rizika a daňové aspekty. U dlouhodobého majetku je nutné zohlednit finanční situaci podniku a na základě zjištěných skutečností se rozhodnout. Cílem této bakalářské práce je tedy najít nejvýhodnější způsob financování nově pořizovaného dlouhodobého majetku z pohledu přepravní společnosti Autodoprava Nemrava, s. r. o., která preferuje financování pomocí úvěru nebo finančního leasingu. Firma plánuje nákup tahače Man TGX18510. Důvod nákupu je rozšíření vozového parku a zvýšení konkurenceschopnosti. Práce vychází z interních dat poskytnutých vybranou společností a z nabídek financování, které byly poskytnuty vybranými finančními institucemi. Pro jednotlivé nabídky úvěru a finančního leasingu je stanovena jejich administrativní náročnost, suma splátek, daňová úspora, čisté výdaje a čisté diskontované výdaje. Čisté diskontované výdaje jsou i hlavním kritériem pro výběr nejlepší nabídky financování. Pro financování zmíněného tahače bude tedy vybrána nabídka, která bude představovat nejnižší čisté diskontované výdaje.
Evaluation of the Financing Fixed Assets Method
Keywords: dlouhodobý majetek; financování; finanční leasing; úvěr; metoda diskontovaných výdajů; fixed assets; financing; finance lease; loan; discounted cost method