Struktura genetických zdrojů a aktuální stav využití pšenice špaldy (Triticum spelta L.) v České republice - Hůda, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
V bakalářské práci je řešena analýza struktury genetických zdrojů pšenice špaldy(Triticum spelta L.), dále potom aktuální stav pěstování a využití této obilniny. Literární přehled je zaměřen na původ, rozšíření, agrotechniku a šlechtitelské programy pšenice špaldy. V České republice je pšenice špalda většinou pěstována v systému ekologického zemědělství, právě data ze statistik ekologického hospodaření a údaje z databáze EVIGEZ jsou použity pro prezentaci výsledků této práce. Z výsledků této práce je zřejmý nárůst pěstitelských ploch, produkce špaldy a zvýšený zájem o produkty z této plodiny.
Structure of genetics resources and the actual use of spelta (Triticum spelta L.) in the Czech Republic
Keywords: biodiversita; ekologické zemědělství; pšenice špalda; Triticum spelta L.; genetické zdroje; biodiverzity; organic farming; spelt; Tricum spelta L.; genetics resources