Vybrané chemické látky a připravenost integrovaného záchranného systému na tyto látky ve vybraném území Jihočeského kraje. (AMONIAK, CHLOR, ZEMNÍ PLYN, BENZÍN) - Ševčík, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá integrovaným záchranným systémem, jeho složkami a připraveností těchto složek pro zásah s výskytem nebezpečných chemických látek, konkrétně je zaměřena na chlor, amoniak, zemní plyn a benzín. Cílem práce bylo zjistit zda jsou vybrané základní složky integrovaného záchranného systému schopny adekvátně reagovat na nebezpečí vzniklá v důsledku úniku těchto látek. Jedním z dílčích cílů bylo posouzení připravenosti a posouzení věcných prostředků z těchto důvodů byl využit dotazník, který byl vyplněn členy hasičského záchranného sboru České republiky, zdravotnické záchranné služby a policie České republiky. Výsledky dotazníkového šetření jsou v práci vyhodnoceny pomocí deskriptivní statistiky, některé zajímavé výsledky byly zobrazeny graficky. Praktickým přínosem této práce, by měl být především podnět k navýšení počtu cvičení týkajících se této problematiky a zvýšení teoretické přípravy sledovaných složek integrovaného záchranného systému. Tato práce může být využita nejen jako zdroj informací, ale také jako učební pomůcka, s odstupem let může také sloužit pro porovnání změn v připravenosti vybraných subjektů. Po dokončení výzkumu v této oblasti, byla zjištěna technologická nepřipravenost policie ČR a zdravotnické záchranné služby, hasičský záchranný sbor ČR je podle předpokladů velice dobře připraven, nejen díky stávajícím věcným prostředkům, ale také díky neustálé modernizaci. Znalosti všech složek jsou dostatečné pro vykonávání svých úkolů v místě mimořádné události, byly zde však zaznamenány určité nedostatky v oblasti nebezpečných látek a možného ohrožení zdraví zasahujících. Práce také obsahuje možná řešení nedostatku vědomostí v oblasti nebezpečných látek, jako například vytvoření přednášek, pro členy integrovaného záchranného systému, které by byly vedeny vysokoškolskými pedagogy.
Selected chemical substances and preparedness of integrated rescue system to these substance in selected area in South Bohemian region. (AMMONIA, CHLORINE, NATURAL GAS, BENZINE)
Keywords: amoniak; chlor; zemní plyn; benzín; integrovaný záchranný systém; havárie; ammonia; chlorine; natural gas; benzine; integrated rescue system; disaster