Život za oponou. Příběh divadelního ředitele Pavla Švandy ze Semčic (1825 - 1891) a jeho ženy herečky Elišky Peškové (1832 - 1895) - Mrázková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce zachycuje život a práci divadelního manželského páru Pavla Švandy ze Semčic a jeho ženy Elišky Peškové. Na základě málo známých pramenů rekonstruuje jejich místo v české kultuře druhé poloviny 19. století. Práce se skládá ze dvou částí. První seznamuje s osudem Švandových, s kulturněhistorickou mapou společných štací jejich divadelní společnosti. Největší důraz je kladen na Švandovo působení v Plzni, na Smíchově a v pražských arénách. Pozornost je věnována rovněž průběhu a každodennosti jednotlivých štací, reprezentativní ukázkou je úplná rekonstrukce štace v Mladé Boleslavi. První díl uzavírají dobová hodnocení významu manželů Švandových a proměny jeho reflexe v budoucích generacích. Druhý díl diplomové práce ukazuje manažerskou stránku úlohy ředitele divadelní společnosti, hledá hlavní kritéria její prosperity. Odpovídá na otázky, jak se objevovaly divadelní talenty, jak se vytvářely a čím byly podmíněny divadelní smlouvy, jakým způsobem výsledné vystoupení ovlivňovala cenzura. Významným faktorem úspěchu byla rovněž reklama a podoba divadelních cedulí. Práce neopomíjí ani funkci divadelních garderob a kulis. Na závěr je opět shrnuta dobová kritická reflexe všech uvedených složek. Z obou částí posléze vyvstává specifikum divadelní práce manželů Švandových, a to v kontextu srovnatelných divadelních společností druhé poloviny 19. století.
Life behind courtain. History of the director of theatre company Pavel Švanda ze Semčic (1825-1891) and his wife actress Eliška Pešková (1832 - 1895)