Vztah recentní systematiky žab (Anura) a výzkumného úsilí - Mrázková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
S rozvojem molekulárních a genetických metod vznikají v posledních dekádách zmatky v klasifikačních systémech organismů. Vlivem odlišných metod se dnes nahlíží na život z jiné perspektivy, než tomu bylo v minulosti, a původní, zaběhnuté systémy se pod tímto revidováním místy značně mění. Následkem toho je čím dál obtížnější rozpoznat, které taxonomické změny vyvolává objektivně lepší poznání biodiverzity a které jsou pouze subjektivním názorem jednotlivých taxonomů. Výsledky ukazují signifikantní nárůst v počtu rodů ve sledovaných čeledích žab (Anura) mezi lety 2000 až 2017, přičemž nejvýznamnějším faktorem, odpovědným za tento nárůst diverzity na úrovni rodu, bylo prokázáno výzkumné úsilí taxonomů.
Relationship of recent systematics of frogs (Anura) and research efforts
Keywords: taxonomie; fylogeneze; žáby; rod; taxonomy; phylogeny; frogs; genus