Gentoo linux - Zelman, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce si klade za cíl prozkoumat využitelnost linuxových distribucí na desktopech, shrnout základní rozdíly mezi linuxovými distribucemi a ostatními operačními systémy (zejména momentálně nejčastěji se vyskytujícími desktopovými systémy Windows XP a Windows Vista) a objektivně shrnout pozitivní a negativní stránky nasazení linuxové distribuce na desktopu. Součástí práce je podrobný popis nejčastěji se vyskytujících komponent linuxové distribuce určené pro desktop či notebook a stručný souhrn nejpopulárnějších distribucí zaměřených na uživatele stolních počítačů a notebooků. Samostatná kapitola je věnována podrobnému popisu distribuce Gentoo Linux, která je od ostatních distribucí v mnoha aspektech odlišná, další kapitola je věnována praktickému nasazení Linuxu na desktopy ve firemním prostředí. Závěr práce je věnován možnostem použití programovacího jazyka BASIC typického pro prostředí MS‑DOS a Windows v linuxových distribucích.
Gentoo linux