Floristický průzkum povodí Pozdeňského a Bílichovského potoka na Slánsku - Beranová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
ANOTACE Hana Beranová Jihočeská univerzita - pedagogická fakulta - katedra biologie Studijní program - M7504 Učitelství pro střední školy Studijní obory - Učitelství biologie, Učitelství chemie Floristický průzkum povodí Pozdeňského a Bílichovského potoka na Slánsku Diplomová práce 2008 Diplomová práce se zabývá popisem vegetace v povodí Bakovského a Zlonického potoka. V názvu práce jsou uvedené potoky Bílichovský a Pozdeňský. Jedná se ale pouze o místní pojmenování toků. Výzkum proběhl ve vegetačních sezónách 2006 - 2007. Ve formě rešerše jsou charakterizovány geomorfologické, geologické, půdní, klimatické, hydrografické poměry a základní fytogeografická charakteristika této oblasti. Vybrané druhy zjištěných rostlin jsou charakterizovány a jejich výskyt je znázorněn ve schematických mapách oblasti. Bylo zde zjištěno celkem 299 druhů rostlin, z nichž 48 je uvedeno v Červeném a černém seznam cévnatých rostlin České republiky (stav v roce 2000) (Procházka F. (ed.), 2001). V textu jsou popsány významné lokality. V diskuzi jsou popsány faktory, které ovlivňují výskyt některých rostlinných druhů. V příloze jsou uvedeny schematické mapy s místy výskytu některých druhů rostlin a fotografická dokumentace. Vedoucí diplomové práce: Mgr. Rostislav Černý, CSc.
Floristic research in the basin of Pozdeňský and Bilíchovský creeks of Slánsko
Keywords: Bílichovský potok; Pozdeňský potok; Zlonický potok; Bakovský potok; Džbán; povodí; cévnaté rostliny; mokřadní vegetace; pobřežní vegetace; druh; taxon; Slánsko; Bílichov stream; Pozdeň stream; Zlonice stream; Bakov stream; Džbán; catchment area; vascular plants; wet ground vegetation; coastal vegetation; species; taxonomy; Slánsko