Analýza časových řad průtoků ve vybrané oblasti - Hoch, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá zbůsoby používané pro měření průtoků a jejich následnému vyhodnocení. V literární rešerši jsou uvedeny a popsány základní hydrologické pojmy týkající se povodí a odtoku. V další kapitole jsou popsány způsoby, které se používají k měření a stanovení průtoku vodních toků. V poslední části literární rešerše jsou uvedeny metody pro hodnocení časových řad, pomocí který se určují vlastnosti, trendy a další statistiky týkající se povodí a průtoku. Následuje praktická část, ve které jsou popsána zkoumaná povodí. Pro každé povodí jsou zpracovány údaje o průtocích a srážkách, které jsou v další části vyhodnoceny pomocí vybraných metod. Výsledky těchto analýz jsou následně popsány, porovnány s dalšími výzkumy a jsou vysvětleny možné příčiny změn, které zde nastaly.
Time series analysis of runoff in a selected area
Keywords: průtok; úhrn srážek; hydrologická časová řada; podvojná součtová čára; Mže; Berounka; flow; precipitation depth; water flow time series; double mass curve; Mže; Berounka