Historie sportovního vodního záchranářství na území České republiky - Teringl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou historie sportovního vodního záchranářství v České republice a příslušnými okruhy, které s tímto tématem úzce souvisí.Vodní záchrana úzce souvisí s pohybem ve vodním prostředí, jehož počátek sahá až do prvobytně pospolné společnosti. Počátky vodní záchrany se objevují během 18. až 19. století ve světě. V České republice až v druhé polovině 19. století díky založení prvních záchranných spolků. S rozvojem postupně vznikaly organizace soustřeďující se výhradně na záchranu tonoucích. Na světové úrovni v čele stála Mezinárodní záchranná federace, v České republice Vodní záchranná služba Českého červeného kříže/Československého červeného kříže (ČČK/ČSČK). První organizované závody ve vodním záchranářství sahají do roku 1871. Postupně se staly tradicí, která pokračuje doposud. Momentálně jsou organizovány soutěže ve vodním záchranářství každoročně na regionální i národní úrovni. Mezinárodních soutěží se Česká republika účastní prostřednictví reprezentačního záchranného týmu.
The history of lifesaving sport in the area of Czech Republic
Keywords: Vodní záchranná služba; Český červený kříž; soutěže; pobočný spolek; vodní záchranný sport; Water rescue service; Czech Red Cross; competitions; branch association; water rescue sport