Systém vzdělávání ve vybrané organizaci - Pokorná, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce s názvem Systém vzdělávání ve vybrané organizaci je specifikace stavu vzdělávání zaměstnanců ve vybrané organizaci a navržení nových postupů a případných změn v rámci řízení lidských zdrojů. Práce obsahuje specifikaci podnikového vzdělávání, jeho oblasti, cíle, problematiku lidských zdrojů, systematické vzdělávání pracovníků a jeho jednotlivé části. Pro splnění cíle byla použita zejména metoda dotazníkového šetření, statistické metody a analýza podnikových procesů. Veškeré potřebné informace pro analýzu procesů byly získány od pracovníků podniku, z interních dokumentů společnosti a od zaměstnanců personálního oddělení. Dotazníkové šetření bylo provedeno na začátku roku 2020, kdy bylo rozdáno napříč organizací 500 dotazníků, z nichž bylo adekvátně vyplněno a vráceno 424 dotazníků. Návratnost se pohybovala okolo 84,8 %. Dotazník obsahoval 19 otázek. Výsledky odpovědí jsou kvůli přehlednosti vyobrazeny v podobě grafů. Cílem dotazníkového šetření bylo zjistit, jak systém podnikového vzdělávání vnímají pracovníci společnosti. Zároveň dotazníkové šetření posloužilo také ke statistické analýze, kde byla zkoumána závislost zvolených dat. Vyhodnocení získaných dat vedlo k návrhům případných změn. Navržené změny se týkaly oblasti rozšíření současné nabídky vzdělávání, jazykových kurzů, rozvoje měkkých dovedností a motivace zaměstnanců ke vzdělávání. Významnou úsporu by mohlo přinést rozšíření seznamu interních školení o kurzy orientující se na problematiku tabulkového procesoru Microsoft Excel, které jsou nyní školeny externími dodavateli.
Education system in a selected company
Keywords: systém vzdělávání; dotazníkové šetření; dotazník; změna; řízení lidských zdrojů; zaměstnanci; analýza; education system; questionnaire survey; questionnaire; change; human resources management; employees; analysis