Integrované ovocné sady - Blažek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je přiblížit problematiku ovocných sadů v integrované produkci a podchytit praktické zkušenosti ovocnářů, kteří v tomto oboru dlouhodobě podnikají. Ze získaných informací bylo formulováno Doporučení pro všechny začínající fyzické i právnické osoby, kteří se chtějí tímto odvětvím zabývat. Sledovaná území se nacházejí v šumavském podhůří prachatického a klatovského okresu. Metodicky byla zvolena případová studie. Výsledky byly získány pomocí polostrukturovaných rozhovorů u třech vybraných respondentů. Proběhly 3 rozhovory s otevřenými otázkami, přičemž každý rozhovor obsahoval 9 otázek se zaměřením na zakládání ovocných sadů, následnou péči o ně a ekonomickou rentabilitu. Návštěvy u jednotlivých pěstitelů probíhaly v období od dubna do listopadu 2014. Získané informace byly kvalitativně analyzovány. Ze získaných výsledků vyplynula tato doporučení: průzkum trhu se zaměřením na konkrétní ovocný druh, vhodný výběr pozemku a sadby, ošetřování sadů při dodržování daných metodických postupů, odbornost a celoživotní vzdělávání pěstitele. Průměrné náklady spojené s obhospodařováním sadu za všechny 3 pěstitele se pohybovaly ve výši 41 000 Kč/ha, což činí 60%. Průměrný zisk z produkce a dotačních tiulů za všechny 3 pěstitele se pohyboval ve výši 27 000 Kč/ha. tj. 40%. Náklady převyšovaly výnosy o 20%. Pěstitel č.1 byl ve ztrátě 14 000 Kč/ha, pěstitel č. 2 byl ve ztrátě 11 5000 Kč/ha a pěstitel č. 3 byl ve ztrátě 17 500 Kč/ha. Výnosy z produkce a dotačních titulů pokryly náklady v roce 2014 jen z části, což je značně nerentabilní.
Intedrated orchards
Keywords: integrovaná produkce; doporučení; rentabilita.; integrated production; recommendations; profitability.