Vyšetřování uropoetického systému dospělých a malých pacientů z pohledu radiologického asistenta - Traplová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
V této práci se věnuji problematice vyšetřování uropoetického systému. Nejprve stručně popisuji anatomii a fyziologii vylučovacího systému, dále charakterizuji jednotlivé zobrazovací metody. Pacienti se stejnými diagnózami by měli podstoupit stejná vyšetření ve stejném, pokud možno optimálním, sledu. Rozhodla jsem se porovnat dostupná národní a mezinárodní doporučení s používanými algoritmy vyšetření v České republice. Pro tyto účely jsem shromáždila data 115 radiologicky vyšetřených pacientů v nemocnici České Budějovice a.s. Abstrahovala jsem použitý algoritmus indikovaných vyšetření pro diagnózy zastoupené ve zkoumaném vzorku pacientů a po porovnání určila odchýlení se od doporučených postupů. Navrhla jsem postupy, které se při porovnání českých a mezinárodních doporučení a dostupných studií zdály nejvhodnější. Zjistila jsem, že nemocnice České Budějovice se pečlivě drží norem stanovených odbornými společnostmi, a tudíž nahradit vyšetření využívající ionizující záření vyšetřeními bez jeho použití lze po zhodnocení všech hledisek pouze ve velmi malém procentu případů.
Small and adult patients' uropoetic system examination from radiological assistant's point of view
Keywords: Ionizující záření; Magnetická rezonance; Radiologický asistent; Sled vyšetření; Ultrasonografie; Uropoetický systém; Výpočetní tomografie; Ionizing radiation; Magnetic resonance imaging; Radiology assistant; Sequence of examinations; Ultrasonography; Uropoetic system; Computed tomography