Francouzské frazeologismy obsahující názvy zvířat a jejich české ekvivalenty - Synková, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá francouzskými idiomatickými spojeními, která obsahují název zvířete. Tato práce je rozdělena na dvě části. První část, teoretická, se zabývá definicí pojmů "frazém" a "idiom", jejich klasifikací a vnitřní strukturou, funkcí a možnostmi překladu. V druhé části, analytické, je vybraný vzorek idiomatických spojení nejprve rozdělen dle vnitřní struktury, tzn. po formální stránce. Poté je provedena translatologická analýza vybraného vzorku idiomatických spojení, čemuž je věnována hlavní pozornost této bakalářské práce. Dále jsou zde naznačeny možnosti transformace a syntaktické manipulace frazémů a idiomů. Cílem této práce je sledovat míru ekvivalence při překladu a především naznačit možnosti překladu idiomatických spojení z francouzského do českého jazyka.
French idioms containing names of animals and their Czech equivalents
Keywords: idiomatické výrazy; překlad; překladatelská analýza; syntaktická manipulace; sémantická motivace; idiomatic expressions; translation; translatological analysis; syntactic manipulation; semantic motivation