Historický vývoj polních cest v ČR - Supová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem historického vývoje polních cest v ČR. Pozornost byla věnována především vývojovým etapám pozemkových úprav v souvislosti s polními cestami. Smyslem práce bylo popsání a zhodnocení toho, jak se polní cesty měnily v průběhu těchto jednotlivých etap. Změny ve vývoji polních cest byly řešeny na konkrétním území. Zájmovou lokalitou pro posouzení původního a současného stavu cestní sítě bylo zvoleno katastrální území Svučice v obci Mišovice v okrese Písek v jižních Čechách, kde proběhla komplexní pozemková úprava. Součástí práce bylo vyhodnocení těchto změn využitím mapových podkladů.
Historic development of field paths in the Czech Republic
Keywords: Pozemkové úpravy; historie; polní cesta; historické mapové podklady; půdní eroze.; Land adjustment; history; rural road; historical maps; soil erosion.