Bezdomovectví z pohledu žáků základních škol - Brabencová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Bezdomovectví je složitý problém, který výrazně zasahuje všechny dimenze života člověka. Tento fenomén se týká především větších měst, a jejich obyvatelé, ať chtějí nebo nechtějí, zaujímají k bezdomovectví určité postoje, ať už kladné nebo záporné. Cílem bakalářské práce je přiblížit postoje k bezdomovectví u dětí školního věku. V teoretické části práce se pokusím o co možná nejpřesnější definici pojmu bezdomovectví, budu se zaobírat jeho příčinami, popíšu, jak lidé bez domova žijí, a zaměřím se rovněž na možnosti pomoci lidem, kteří ztratili střechu nad hlavou (azylové domy, nízkoprahová centra, noclehárny atd.). V praktické části práce se pokusím objasnit, jaký postoj k tomuto problému zaujímají žáci základních škol. Analýzu provedu prostřednictvím kvantitativního výzkumu, konkrétně formou dotazníkového šetření na jednotlivých školách.
The issue of homelesness in the view of primary school children
Keywords: bezdomovectví; bezdomovec; příčiny bezdomovectví; postoje k bezdomovectví; dotazník; homelessness; the homeless; reasons of homelessness; stands to homelessness; questionnaire