Odloučení dítěte při vstupu do MŠ - Sommerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou odloučení dítěte při vstupu do MŠ a klade si za cíl popsat projevy dítěte, které je odloučeno od rodičů. Nejprve vymezujeme pojem dítě předškolního věku, poté ho charakterizujeme z hlediska vývojové psychologie, kde se více pozastavujeme nad socializací dítěte. Další kapitoly popisují předškolní vzdělávání a mateřskou školu jako instituci a samozřejmě samotným pojmem odloučení. V podkapitolách se v souvislosti s odloučením zabýváme strachem z odloučení, chováním dítěte a také tím, jak mohou v tomto procesu pomoci rodiče či třídní učitelka dítěte. Výzkumná část práce se věnuje případové studii a snaží se splnit hlavní výzkumnou otázku: Jak se projevuje dítě při odloučení? Poznatky získáváme pomocí zúčastněného pozorování jednoho chlapce a hloubkovým polostrukturovaným rozhovorem s jeho matkou.
Separation of a child when entering kindergarten
Keywords: předškolní věk dítěte; vývoj předškolního dítěte; socializace; rozvoj dovedností; předškolní vzdělávání; mateřská škola; odloučení; strach z odloučení; preschool child age; preschool child development; socialization; skill development; preschool education; kindergarten; separation; fear of separation.