Skalimetrické znaky neotropických cichlid tribu Heroini: fylogenetické interpretace - Stopová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce si klade za cíl popis znaků na šupinách u vybraných druhů cichlid ze Střední Ameriky, zhodnotit vztahy na základě těchto znaků ve fylogenezi skupiny a porovnat skalimetrický kladogram s molekulárním. Triby Heroini a Cichlasomatini jsou považovány za blízce příbuzné, přičemž Heroini tvoří druhý největší kmen neotropických cichlid a lze na nich demonstrovat největší rozmanitost těchto ryb ve Střední Americe.Heroini jsou považováni za skupinu monofyletickou. Vývoj tribu ve dvou větvích. Teoretická část této práce je věnována fylogenetickým poznatkům týkajících se tribu Heroini a popisu skupiny jako takové. V rámci vlastní práce jsou zachyceny jednotlivé znaky na šupinách a jejich mikrofotografie.
Charakteristics of scales of neotropical cichlids (Tribus Heroini) - phylogenetic interpretation
Keywords: fylogeneze; skalimetrické znaky; cichlidy; trib Heroini; phylogeny; (scalimetric) characteristic of scale; cichlids; tribe Heroini