Role asistenta u dětí s Downovým syndromem v mateřské škole - Cmuntová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných mateřských škol je aktuální a velmi diskutované téma. Díky inkluzi se mohou postižené děti začlenit do vzdělávání v běžných mateřských školách. Bakalářská práce mapuje úlohu asistenta pedagoga v jednotlivých etapách začleňování dítěte s Downovým syndromem do mateřské školy. Teoretická část přibližuje problematiku pedagogické asistence, její význam, cíle a pojetí. Dále je popsán pojem asistenta pedagoga, jeho legislativní rámec profese, kvalifikační předpoklady a jednotlivé činnosti asistenta pedagoga a pojem mentálního postižení se zaměřením na Downův syndrom. V praktické části práce jsou prezentovány výsledky kvalitativního výzkumu realizovaného v mateřských školách, ve kterých jsou nebo byly začleněny děti s Downovým syndromem. Výzkum proběhl formou rozhovoru s otevřenými otázkami s pěti učiteli mateřských škol a pěti asistenty pedagoga.
The role of an assistant for childern with Down syndrome in a kindergarten
Keywords: dítě s Downovým syndromem; mateřská škola; asistent pedagoga; dítě s mentálním postižením; inkluze v MŠ; a child with the Down syndrome; a kindergarten; an educator assistant; a child with a mental disorder; an inclusion in a kindergarten