The motivation for the use of metaphor in bird names - Melski, Dominik (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce si klade za cíl probádat možné důvody, které motivují mluvčí k užití metafory v pojmenováních přírodních organismů. Práce se zabývá různými přístupy k pojmu metafory, především pojmem image metaphor definovaným Lakoffem (1992). Následuje popis onomasiologie a onomasiologických slovotvorných modelů aplikovaných při analýze. Pro účely práce byl vytvořen korpus metaforických pojmenování ptáků, která byla roztříděna podle typů salientních rysů, na něž metafory odkazují. Následná analýza probíhá v rámci těchto kategorií. Při vyhodnocování motivace pro užití metafory v pojmenování vycházím z klasifikace navržené v Kos (2019), kterou doplňuji nově vypozorovanými tendencemi. Výsledná data kvantifikuji a interpretuji.
The motivation for the use of metaphor in bird names
Keywords: metafora; onomasiologie; slovotvorba; pojmenování; jména ptáků; motivace užití metafory; metaphor; onomasiology; word formation; naming units; bird names; motivation for the use of metaphor