Spokojenost klientů s poskytovanými službami v Domově pro seniory Máchova, Humpolec. - Jakešová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Výzkumným cílem v této diplomové práci bylo zjištění spokojenosti klientů domova pro seniory Humpolec se zajištěním této sociální služby. Snahou bylo zejména zmapování oblastí, které považují za problémové sami uživatelé sociální služby. Domov pro seniory Humpolec sídlí od roku 1962 v objektu, který nebyl původně vystavěn pro tyto účely. V současnosti se potýká stejně jako mnoho jiných ústavů sociálních služeb se snahou naplňovat standardy kvality sociálních služeb v nevhodných architektonických podmínkách. Ačkoliv sami uživatelé uváděli ve většině oblastí spokojenost se zajištěním sociální služby, z výzkumu vzešlo také několik oblastí, které lze chápat jako problémové. Jednalo se zejména o oblast dostupnosti veřejných služeb. Jako hlavní důvod nespokojenosti s touto oblastí uváděli respondenti existenci architektonických bariér, které znemožňují jejich plnou participaci na běžném životě. Jako další problémová oblast byla označována oblast zachování soukromí na pokojích uživatelů, zejména ve chvílích vykonávané intimní hygieny, dostupnost sociálního zařízení od pokojů uživatelů a v menší míře také oblast stravování či společného soužití. Předpokládala jsem, že za nejpalčivější oblast poskytovaných služeb bude označována oblast stravování a ubytování. Ačkoliv tento můj předpoklad nebyl potvrzen, lze na jisté problémy v této oblasti z výsledků provedeného výzkumu usuzovat. Výsledky výzkumu také ukazují, že zvýšení spokojenosti uživatelů s poskytovanými službami by vyžadovalo větší systémové změny, které bohužel nejsou v současné době z mnoha zřejmých důvodů možné. V budoucnu však lze očekávat, že se oblast pobytových sociálních služeb bude dále v souladu se standardy kvality sociálních služeb transformovat ke kvalitnějším a pozitivně hodnoceným službám.
Satisfaction of the Customers of the Home for the Aged Humpolec with the services rendered.
Keywords: Domov pro seniory; sociální služba; senioři; spokojenost; standardy kvality sociálních služeb.; Home for Seniors; social service; seniors; satisfaction; quality standards of social service.