Moderní typografie ve výtvarně-projektovém vyučování na 1. stupni ZŠ - Pinkasová, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce Moderní typografie ve výtvarně-projektovém vyučování na 1. stupni ZŠ se věnuje práci s písmem a písmeny hravými formami ve výtvarném vyučování s žáky 1. stupně základních škol. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. Část teoretická se zabývá historií této problematiky. Budou představeny důležité umělecké směry, které se typografií zabývaly a také jména českých i zahraničních moderních typografů. Praktická část práce je zaměřena na samotnou projektovou výuku a tematickou řadu s názvem "Světem písmen a znaků", kdy je teorie aplikována na jednotlivé lekce, které byly uskutečněny s žáky z prvního stupně základní školy. Práce by měla především odkázat na důležitost typografie ve výtvarné edukaci a na zábavné činnosti s tím spojeny.
Modern Typography in Art Education Project at Primary School
Keywords: Písmena; znaky; typografie; umění; Letters; symbols; typography; art