Zhodnocení výsledků reprodukce dojnic holštýnského a českého strakatého skotu ve vybraných chovech - Váca, Vít (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou reprodukce mléčných plemen skotu, konkrétně holštýnského a českého strakatého skotu. První část práce zahrnuje obecné seznámení s plemeny holštýnský skotu a český strakatý skotu, jejich základní charakteristikou a historií. Další část práce je zaměřena na reprodukci skotu. Tato kapitola zahrnuje hlavní ukazatele reprodukce, faktory ovlivňující reprodukci a problémy související s reprodukcí dojnic. Následující kapitola práce se věnuje podrobnému popisu estrálního cyklu krav. Cílem práce je vyhodnotit úroveň plodnosti a dalších vybraných ukazatelů reprodukce dojnic (zejména inseminační interval, servis perioda, březost po první inseminaci apod.) plemen holštýnský skot a český strakatý skot ve vybraných chovech. Data z vybraných chovů byla získávána z databáze plemenářské organizace za plemenářský rok 2020/2021. Tato data byla posléze zpracována do tabulek a grafů a vyhodnocena.
Evaluation of the results of reproduction of Holstein and Czech pied cattle in selected farms
Keywords: mléčný skot; reprodukce; holštýnský skot; český strakatý skot; faktory ovlivňující reprodukci; dairy cattle; reproduction; Holstein cattle; Czech pied cattle; factors influencing reproduction