Projekt Nursing Now a jeho přínos pro české zdravotnictví - Šafránková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat přínos projektu Nursing Now pro české zdravotnictví. Teoretická část práce byla zaměřena na ošetřovatelství, profesy sestry a její vzdělávání, dále informuje o projektu Nursing Now. Empirická část práce byla realizována kvantitativní i kvalitativní metodou výzkumu. Kvantitativní výzkum byl proveden pomocí dotazníku, na který odpovědělo 207 respondentů. K dosažení cíle byly vytyčeny hypotézy: 1. Existuje statisticky významný vztah mezi názorem na přínos projektu Nursing Now pro české zdravotnictví a vzděláním sester. 2. Existuje statisticky významný vztah mezi názorem na přínos projektu Nursing Now pro české zdravotnictví a pracovní pozicí sester. 3. Existuje statisticky významný vztah mezi zapojením se do projektu Nursing Now a vzděláním sester. Kvalitativní výzkum byl proveden pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor byl veden s expertní skupinou v oblasti projektu Nursing Now, skupinu tvořilo šest informantů. K dosažení cíle byly vytyčeny výzkumné otázky: Jak lze definovat projekt Nursing Now? Jaké jsou cíle Nursing Now ČR? Jak ovlivnil projekt Nursing Now české zdravotnictví? Jaký přínos má projekt Nursing Now pro české zdravotnictví? Jak budou dále plněny cíle Nursing Now? Z výsledků bylo zjištěno, že projekt přispěl ke zviditelnění sester i ošetřovatelství ve společnosti. Přinos projektu mohla ale ovlivnit pandemie. Dále bylo zjištěno, že názor na přínos projektu nezávisí na vzdělání, ale závisí na pracovní pozici sestry. Také bylo zjištěno, že zapojení se do projektu nezávisí na vzdělání sestry. Výsledky výzkumu mohou být inspirací pro další projekty, které by mohly přispět k rozvoji ošetřovatelství a zdravotnictví.
Benefits of Nursing Now project for the Czech healthcare system
Keywords: Projekt Nursing Now; ošetřovatelství; sestra; prestiž; zviditelnění; Project Nursing Now; Nursing; Nurse; Prestige; Visibility