Inverzně formulované slovní úlohy a návrhy reedukace žákovských chyb (sčítání a odčítání) - Brodská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku slovních úloh, konkrétně na problematiku inverzně formulovaných slovních úloh (prof. M. Hejným nazývaných "úlohy s antisignálem") určené pro žáky na 1. stupni základních škol. Práce se zaměřuje na zjištění, jaké chyby dělají žáci při řešení úloh s antisignálem, co je jejich možnou příčinou a jak je možné jim předcházet. Diplomová práce se skládá ze dvou částí. První část je věnována pojmu slovní úloha, jejím fázím a metodám řešení, typologiím a cílům slovních úloh. Druhou částí diplomové práce je výzkumné šetření, které hledá odpověď na otázku, jak žáci řeší slovní úlohy různých typů, které vedou na operaci sčítání a odčítání (některé z těchto úloh jsou inverzně formulované). Výzkum je z hlavní části založen na kvalitativní metodologii. Následuje analýza didaktických testů a rozhovor s vybranými žáky. Bylo také provedeno porovnání učebnic od nakladatelství FRAUS (dle prof. Hejného) a ALTER z hlediska četností výskytu inverzně formulovaných úloh a použitých ilustrací. Po shrnutí výsledků a zjištění nejčastěji objevujících se chyb je v závěru výzkumné části diplomové práce navrhnutý postup, který by mohl napomoci k reedukaci žákovských chyb.
Inverse formulated word problems and re-education of pupils´ mistakes (addition and subtraction)
Keywords: výuka matematiky; 1. stupeň základního vzdělávání; slovní úlohy jednoduché; inverzně formulované úlohy; antisignál; mathematics education; primary school level; simple word problems; inverse formulated problems; antisignal